Mikróbás Ekcéma – Impetiginizált kontakt ekcéma


A beteg bőrfelület előzetes és gondos megtisztítása (langyos víz használata) után a készítményt naponta 2-szer (reggel és este) a gondosan leszárított bőrfelületre vékony rétegben kell felvinni. Minél hamarabb kezdi, annál hamarabb lesz meg az eredménye.

Még ma érdemes elkezdeni, megéri! 🙂

A mikróbás ekcéma, vagy másképpen az ekcéma másodlagos fertőződése akkor alakul ki, amikor a gyulladás miatt sem a bőr felszínét védő lipidréteg, sem a bőrt védő mikróba réteg nem tudja megóvni a bőrt a különböző kórokozók megtelepedésétől. Ezen felül az ekcéma viszketés miatti vakarása gyakran mechanikus sérülést (is) okoz: a felsértett, gyulladt bőr védekezőfunkciója annyira meggyengül, hogy nem képes a kórokozók támadásának ellenállni.

A kórokozók lehetnek bakteriális, gomba, vagy állati élősködő eredetűek. A tünetek ennek megfelelően változatosak.

kéz

Kezelése

Az ekcéma kezelésében fontos, hogy csökkentsük, illetve megakadályozzuk a viszketést, gyulladást, és ezáltal az állapot romlását. A kezelés magában foglalhat életmódváltást és gyógyszerek használatát. A kezelés minden esetben egyedi; függ az egyén életkorától, általános egészségi állapotától, az ekcéma típusától és az állapot súlyosságától. 

Alapvető a bőr jól hidratált állapotban való tartása krémek vagy kenőcsök révén, pl. Alksebor kenőcs, és a túlzott fürdés- a bőr kiszáradásának elkerülése. Ajánlott bőrpuhító krémek alkalmazása: pl.: vazelin alapú krémek használata egy öt perces langyos fürdő után azonnal, hogy a bőr megtartsa a nedvességet, míg a test még nedves.

Az Alksebor kenőcs alkalmazása esetén annak enyhe fertőtlenítő hatóanyaga a másodlagos fertőzés kórokozói ellen igen hatékony, míg a további hatóanyagai: Panthenol- bőrnyugtató hatású, illetve az Alksebor kenőcsben még található vitminok – A és E vitamin: a bőr működésének normalizálódásában és regenerációjában fontos hatásúak. Az Alksebor kenőcs használata az alapbetegség, az ekcéma kezelésében is jótékony hatású: a bőr szárazságát is csökkenti, a fenti hatásaival kiegészítve.

 

A mikróbák elleni hatás mechanizmusa

A klórhexidin egy biguanid típusú antiszeptikus és antimikróbás hatású szer, amely hatásosGram-po­zitív, Gram-negatív, fakultatív anaerob, aerob baktériumok és élesztőgombák ellen. A klór­hexidint a baktériumsejtek gyorsan abszorbeálják, ezt követi a sejtek permeabilitásának változása.A klórhexidin lipofil csoportjai a sejt lipoprotein hártyájának dezorientációját okozzák, a sejtmembrán ozmótikus képessége károsul. Akadályozza a baktériumsejt anyagcseréjét a membránon keresztül, olyan módon, hogy vagy teljes réteget alkot a sejt egész felületén, vagy úgy, hogy a citoplazma membrán destrukcióját idézi elő.

További információért, valamint a kockázatok és mellékhatások mérlegelése céljából olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát vagy a gyógyszerészt.
Munkatársaink is készséggel állnak rendelkezésére az alábbi e-mail címen: info@alksebor.hu