Periorális dermatitis- szájkörüli bőrgyulladás


 Fiatal nők és a gyermekek érintettek 

A beteg bőrfelület előzetes és gondos megtisztítása (bőrtípustól és érzékenységtől függően meleg víz vagy arclemosó használata) után a készítményt naponta legalább 2-szer (reggel és este) a gondosan leszárított bőrfelületre vékony rétegben kell felvinni. Minél hamarabb kezded, annál hamarabb lesz meg az eredménye. A beteg felület gyógyul, a többi szépül! Az enyhe bőrfertőtlenítő és a vitaminok kombinációja jót tesz a bőrnek.

Még ma kezdd el kezelni bőröd, megéri! 🙂

Kisgyermekkorban és fiatal nőknél gyakori az úgynevezett száj körüli bőrgyulladás, azaz a periorális dermatitis (periorális dermatitisz). A száj körüli bőrgyulladás szó szerinti magyar fordítás, de megtévesztő lehet, mert a folyamat nemcsak a száj környékét érintheti, hanem létrejöhet az arc más részén is: az orr-száj redőben és a szem körül is! Nemcsak gyermekeket érint, a felnőtt lakosság körében is gyakori:nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

A kiváltó okok nem tisztázottak, felmerülhet táplálkozásból eredő egyensúly-hiány, hormonális hatások, környezeti hatások (pl. túlzott, vagy nem megfelelő kozmetikum használat), szteroid kezelés az előzményekben. Az esetek elenyésző részében felmerülhet okként a szájban lévő Candida gomba által okozott fertőzés. Az okok keresésekor allergiás reakcióra is gondolni kell.

Ez a bőrbetegség leginkább az ekcémára hasonlít, megvastagodott és kivörösödött szarulemezkék fedik a gyulladt területet, általában a folyamatot égő-feszülő érzés kíséri. A legegyszerűbb lenne a bőrprobléma okát megtalálni és megszüntetni, de ez gyakran nem lehetséges, mert többnyire a kiváltó ok nem ismert.

A bőrgyógyászok legtöbbször gyulladáscsökkentő készítményekkel, antibiotikumos gyógyszerekkel és retinoidokkal (A-vitamin származékokkal) kezelik a betegséget. Az ideális megoldás az, ha mindezen tulajdonságok egy készítményben egyszerre vannak jelen.

perioralis gyerek1

 

 

A perioralis dermatitis sajátosságai: makacs elhúzódó

 

A perioralis dermatitis makacs, elhúzódó, hullámzó lefolyású betegség, amely gyakran újul ki.

Gyakori, ártalmatlan, de igencsak zavaró bőrbetegségről van szó, mely seborrhoeás bőrtipusú 20-40 év közötti nőbetegeken fordul elő leggyakrabban (90%). A száj körül, az orr és ajak találkozásánál,  valamint az állon, idővel az alsó szemhéjakon, illetve az arcon szétterjedve gyulladt alapon szétszórtan, ritkábban csoportosan 1-2 milliméter átmérőjű gyulladt göbcsék alakulnak ki. Ritkán előfordul, hogy gennyet tartalmazó hólyagocskák (ún. pustulák) is kialakulnak. Ezek a tünetek általában feszítő, égő szubjektív panaszokkal társulnak. A betegek csak elvétve panaszkodnak viszketésre.

A betegség kialakulásában számos külső és belső tényező játszhat szerepet.

Külső tényezők: kozmetikai krémek, kenőcsök, mosószerek, fluoridos fogkrém használata indíthatják el a kóros folyamatot. Kimutatták, hogy a sok kozmetikumot használó nőknél (az alapozó és hidratáló krémek és éjszakai krém) a perioralis dermatitis kockázata tizenháromszoros. Magas a kockázat a kortikoszteroid krémet használók között is.

Belső tényezők: a női nemi hormonok hatása merül fel. (Menstruáció előtt egyes esetekben fellángolnak a tünetek.) A betegség kialakulásában az emésztési- és felszívódási-zavarok, mint ahogy a candida gombák szerepe is felmerül.

A perioralis dermatitis kezelése

A kezelés alapja a feltételezett kiváltó okok kiiktatása: a kozmetikumok minimumra csökkentése, fluoridmentes fogkrém használata, szteroidos krém arcon való használatának kerülése, az emésztési- és felszívódási zavarok felszámolása (diéta).

A cél a gyulladás és a tünetek megszüntetése és egy olyan bőrápolás kialakítása, amellyel a tünetmentesség fenntartható. A fennálló tüneteket (gyulladás, papula, pustula) gyulladáscsökkentőkkel kezelhetjük. Használhatunk antibiotikumot, retinoidot, esetleg azelainsav tartalmú szereket.

Az   doboz fekvőjavasolható önmagában vagy kiegészítésként, hisz a klórhexidin révén antimikróbás hatású, A vitamin tartalma biztosítja a retinoid jellegű kezelést, az E vitamin és a dexpanthenol pedig normalizálja a bőrt.

További információért, valamint a kockázatok és mellékhatások mérlegelése céljából olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát vagy a gyógyszerészét.
Munkatársaink is készséggel állnak rendelkezésére az alábbi e-mail címen: info@alksebor.hu