Pattanás kialakulása – Akne


A pattanás kialakulása virág

A  pattanás kialakulása (akne) a leggyakoribb bőrprobléma, amellyel az embereknek csaknem háromnegyede találkozik élete során, jellemzően a serdülés időszakában. A pattanás kialakulása (akne) – melynek többféle megjelenési formája ismert – egyszerre van jelen a bőr elszarusodási folyamatának zavara, és valamilyen kórokozó túlzott elszaporodása a bőrön.

Pattanás kialakulása során bőr faggyúmirigyei (melyeknek közös csatornájuk van a szőrtüszőkkel) túl sok zsiradékot termelnek és ezzel egyidejűleg fokozódik az elszarusodás. Az elszarusodás folyamatát a fokozottan termelődő faggyú serkenti. A faggyú nem tud szabadon távozni, mivel a szőrtüsző és/vagy a faggyúmirigy kivezető nyílását a megvastagodott szaruréteg elzárja. A folyamat első fázisában apró faggyúval kevert szaruszálacskák keletkeznek, majd a faggyútermelés fokozódásával zárt és nyílt mitesszerek alakulnak ki.

Ez a fázis még gyulladás nélkül zajlik, a mitesszerek eltávolíthatók. Rendszeres tisztítással és ápolással a bőr folyamatosan jó állapotban tartható. Már itt érdemes megkezdeni a tudatos bőrápolást, mely segíthet a folyamatot megállítani, vagy visszaszorítani.

Célszerű több ponton felvenni a harcot a bőrelváltozással. Gondolni kell a faggyútermelés mérséklésére és a hámképzés normalizálására. Az alapos tisztítás segít megelőzni a kórokozók túlzott elszaporodását, megelőzve a gyulladás kialakulását.

A folyamat következő fázisában már gyulladás is létrejön, a bőrön természetes körülmények között is megtalálható mikroorganizmusok kóros elszaporodásának következtében. Ha a mitesszerek elfertőződnek, gennyes hólyagocskákként feszülő fájdalmat okoznak, azaz pattanássá (akne) fejlődnek. Enyhébb esetben csak néhány pattanás látható az arcon, súlyosabb esetben az egész arcot elboríthatják, és előfordulhatnak a háton, mellkason és felkaron is, sőt még a fenéken is.

Néha a gennyes csomók egybeolvadnak és egymással közlekedő üregrendszert képeznek és ez a formája általában heggel gyógyul, maradandó nyomot hagyva maga után.

A fokozott faggyútermelés leggyakrabban serdülőkorban tapasztalható, a megváltozott hormonháztartás eredményeként. 

A pattanás kialakulása hormonális okokra vezethető vissza. Pattanásra, pattanás kezelése, rosacea, ekcémára

Az elmúlt évekig széles körben elterjedt nézet volt, hogy a pattanásokért a csokoládé, a sült krumpli, az üdítők magas cukor- és zsírtartalma a felelős.

Mára a bőrgyógyászok úgy gondolják, hogy bár ezen élelmiszerek fogyasztása összefügg a pattanásokkal mégis, számos más tényező is befolyásolja a pattanások létrejöttét. 

A pattanás enyhe és közepesen súlyos eseteiben az Alksebor kenőcs hatékony kezelés önmagában, vagy más készítménnyel együttesen.