Szeborrea – felnőttkori pattanás, gyermekkori szeborreás bőrgyulladás


 

A szeborrea faggyútúltengést jelent, a faggyúmirigyek több váladékot termelnek a szükségesnél.

Kezelése:

A kezelés célja a krónikus gyulladás, a hámlás megszüntetése és a bőr normál működésének minél gyorsabb helyreállítása.

A beteg bőrfelület előzetes és gondos megtisztítása (bőrtípustól és érzékenységtől függően meleg víz vagy arclemosó használata) után az Alksebor kenőcsöt naponta 2-szer (reggel és este) a gondosan leszárított bőrfelületre vékony rétegben kell felvinni. Még ma kezdd el a kezelését!

A szeborreákat két csoportba sorolhatjuk:

  • Seborrhoea oleosa – olajos szeborreás bőr, a faggyúban nagy az olajsav mennyisége fejbőr
  • Seborrhoea sicca – korpás szeborreás bőr, sok koleszterin észter a jellemződermatitis

A szeborreás ekcéma a fokozott faggyútermelés mellett: a hajas fejbőr, az arc, hát, mellkas, stb. hámlással járó  krónikus gyulladásos bőrbetegsége.

 A pszichés terhelés (stressz) és a hideg idő fokozza a bőrtünetek intenzitását. Öröklődhet.

 

Seborrhoeás dermatitis – felnőttkori pattanás, szeborreás bőrgyulladás

 

A seborrhoea kialakulása

Kor szerint: A seborrhoea leggyakrabban az újszülöttek életének első három hónapjában jelentkezik. A betegség felnőtt változata 30-70 éves kor között fordul elő és gyakoribb a  férfiaknál.

Az egy hónaposnál fiatalabb újszülötteken a szeborreás ekcéma a fejbőrön vaskos, sárga pörkös felrakódást (koszmót), néha a fül mögötti sárgás hámlást és az arcon vörös, pattanásra emlékeztető elváltozást okoz. A fejbőr gyulladását gyakran makacs pelenka alatti bőrgyulladás kíséri. Idősebb gyermekeken és felnőtteken vastag, tapadó, hámló, nagy pikkelyekkel fedett bőrelváltozás alakulhat ki.

A szeborreás ekcéma rendszerint fokozatosan alakul ki, a leggyakoribb érintett területeken (hajas fejbőr, homlok, szemöldök, szemhéj, az arc középső része, orr redő és fül mögötti redő, mellkas, lapocka közti régió) jelentkező, gyulladásos alapon ülő, zsírosan fénylő, szürkéssárga, korpás vagy lemezes hámlás jellemzi. Széli növekedés révén az egyes tünetes foltok jelentős területet érinthetnek, ritkán hajlatokra is  ráterjedhetnek.

 

 

 

 

A seborrhoeás dermatitis kezelése

A kezelés célja a krónikus gyulladás, a hámlás megszüntetése és a bőr normál működésének minél gyorsabb helyreállítása.

Az eredmények eléréséhez gyakran több heti kezelés szükséges, amit a tünetek visszatértekor folytatni kell. A fejen és egyéb érintett területeken helyi kortikoszteroidot (arcra csak orvossal egyeztetve!) is lehet használni. Kezelés során alkalmazhatunk nyugtató, összehúzó (adstringens) hatású szereket, fertőtlenítőket, kortikoszteroidokat és felülfertőzés esetén antibiotikus és gombaellenes készítményeket.

A négyféle hatóanyagot tartalmazó,  a bőr működésének normalizálására kifejlesztett Alksebor kenőcs enyhe,

középsúlyos esetekben önállóan, súlyos esetekben kiegészítő kezelésként javasolt.

 

 

                doboz fekvő      

 

További információért, valamint a kockázatok és mellékhatások mérlegelése céljából olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát vagy a gyógyszerészét.
Munkatársaink is készséggel állnak rendelkezésére az alábbi e-mail címen: info@alksebor.hu